Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.
ESY ve UKORAM Projelerinin Ortak Yönlendirme Komitesi Toplantıları

Ulusal Entegre Sınır Yönetimi (ESY) Projesinin 5. ve UKORAM Projesinin 4. Ortak Yönlendirme Komitesi Toplantıları Ankara’da Gerçekleştirildi.

Ulusal Entegre Sınır Yönetimi (ESY) Projesinin 5. ve UKORAM Projesinin 4. Ortak Yönlendirme Komitesi Toplantıları Ankara’da Gerçekleştirildi.

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Türkiye Temsilciliği tarafından, Avrupa Birliği’nin destekleriyle yürütülen ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın ana yararlanıcısı olduğu Ulusal Entegre Sınır Yönetimi (ESY) Stratejisinin Hazırlanması ve Türkiye’nin ESY Stratejisinin Uygulanması için Ulusal Eylem Planının Güncellenmesi Projesi (EU4IBMTR) kapsamındaki Beşinci Yönlendirme Komitesi Toplantısı ile Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezi'nin (UKORAM) Kurumsal Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi kapsamındaki Dördüncü Yönlendirme Komitesi Toplantısı, 22 Ocak 2025 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantılara, her iki projenin ana faydalanıcısı olan Göç İdaresi Başkanlığı, donör kurum Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, ICMPD Türkiye Temsilciliği ve proje paydaşlarının temsilcileri katıldı. Etkinlik sırasında, projelerin mevcut durumu, proje uygulamasında kaydedilen ilerleme ve gelecekteki hedefler detaylı bir şekilde ele alındı.

“Projelerimizde karşılıklı iş birliğiyle büyük ilerlemeler kaydediyoruz.”
Selin Barutcuoğlu, ICMPD Türkiye Temsilciliği Sınır Yönetimi Projeleri Portföy Yöneticisi

ICMPD Türkiye Temsilciliği Sınır Yönetimi Portföy Yöneticisi Selin Barutcuoğlu, açılış konuşmasında, projelerin Türkiye’nin sınır yönetimi süreçlerine sağladığı katkılara vurgu yaptı. Son yıllarda başlayan yeni iş birliği dönemi ve projeler kapsamında atılan stratejik adımların, sınır yönetimi alanında büyük bir başarıyı beraberinde getirdiğini ifade etti. Sayın Barutcuoğlu, kurum içi, kurumlar arası ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi için projelerin önemine dikkat çekerek bu başarıların, sağlam temellere dayalı ve bütünlüklü planlamalar sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

“Sınır Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yeni bir döneme adım atıyoruz.”
Hüseyin Hancıoğlu, Göç İdaresi Başkanlığı, Sınır Yönetimi Genel Müdürlüğü

Göç İdaresi Başkanlığı Sınır Yönetimi Genel Müdürlüğü, Entegre Sınır Yönetimi Daire Başkanı Sayın Hüseyin Hancıoğlu, Sınır Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün kurulmasının, sınır yönetimi süreçlerinde daha dinamik ve etkin bir döneme geçiş sağladığını ifade etti. 9707 sayılı yönetmelik çerçevesinde sınır kapıları, limanlar ve havalimanlarında güvenlik komisyonlarının oluşturulduğunu belirten Sayın Hancıoğlu, ESY Stratejisi ve Eylem Planı doğrultusunda başlatılan çalışmalar ve kurumsal yapıların güçlendirilmesiyle Türkiye’nin gelecek dönemdeki sınır yönetimi politikalarına güçlü bir temel oluşturulacağını dile getirdi. 

“UKORAM, sınır yönetiminde veri odaklı yaklaşımı destekleyen kritik bir yapı sunuyor.”
Bekir Özen, UKORAM Daire Başkanı

UKORAM Daire Başkanı Sayın Bekir Özen, UKORAM’ın risk analiz raporlarıyla sınır yönetimi süreçlerine sağladığı katkılara dikkat çekerek tematik ve yıllık risk analiz raporlarının, güvenlik tehditlerini önceden tespit ederek karar alma süreçlerini desteklediğini belirtti. Sayın Özen ayrıca, kapasite geliştirme faaliyetlerinin personelin yetkinliklerini artırmaya yönelik önemli bir rol oynadığını da dile getirdi. Bu çerçevede, UKORAM’ın kurumsal kapasitesinin artırılması ve bilgi paylaşım mekanizmalarının güçlendirilmesiyle sınır yönetimi süreçlerinin daha etkili hale geldiğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, Ulusal ESY ve UKORAM Projelerine ilişkin güncel durumları açıklayan sunumlar ile devam etti. Paydaşlardan alınan geri bildirimlerin değerlendirildiği ve karşılıklı bilgi alışverişine platform sağlayan toplantı, her iki projenin ilerleyişine katkı sağlayacak önerilerin ele alınmasıyla tamamlandı.

EU4IBMTR Projesi Hakkında

Ulusal Entegre Sınır Yönetimi (ESY) Stratejisinin Hazırlanması ve Türkiye’nin ESY Stratejisinin Uygulanması İçin Ulusal Eylem Planının Güncellenmesi Projesinin (EU4IBMTR) amacı, Türkiye için özel olarak hazırlanmış bir ulusal Entegre Sınır Yönetimi (ESY) Stratejisi ve bu stratejinin uygulanması için güncellenmiş bir ulusal eylem planı hazırlamaktır.

Proje, IPA II mekanizmasından sağlanan fonlarla Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Projenin ana faydalanıcısı İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Başkanlığı olup, ICMPD Türkiye Temsilciliği projenin yönetiminden ve uygulamasından sorumludur. Projenin diğer yararlanıcıları Millî Savunma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, sivil toplum, yerel topluluklar ve özel sektördür.

EU4IBMTR Projesi hakkında daha fazla bilgi için https://bit.ly/42k7PHI sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

UKORAM Projesi Hakkında

Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezinin (UKORAM) Kurumsal Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği bir teknik destek projesidir. Projenin ana faydalanıcısı İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezi’dir (UKORAM).

Projenin genel amacı, AB müktesebatına uyum konusundaki ilerlemeyi desteklemek ve 24. fasıl (Adalet, Özgürlük ve Güvenlik) kapsamında Türkiye'nin entegre sınır yönetimi (ESY) konusundaki kurumsal kapasitesini geliştirmek; özel amacı ise UKORAM’ın AB standartlarına uygun olarak operasyonel hâle getirilmesi ve kurumsal kapasitesinin desteklenmesi yoluyla ESY konusunda kurumlar arası iş birliğini geliştirmektir.

NACORAC Projesi hakkında daha fazla bilgi için https://bit.ly/4aBlQD2 sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

ICMPD Hakkında

1993 yılında kurulan Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD), 21 Üye Devlete ve yaklaşık 500 personele sahip bir uluslararası kuruluştur. Dünya genelinde 90'dan fazla ülkede faaliyet gösteren ICMPD, BM gözlemci statüsüne sahip olup, AB kurumları ve BM ajansları dahil 240'tan fazla ortak ile iş birliği yapmaktadır. Viyana merkezli organizasyonun Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da iki ofisi bulunmaktadır.

ESY ve UKORAM Projelerinin Ortak Yönlendirme Komitesi Toplantıları
ESY ve UKORAM Projelerinin Ortak Yönlendirme Komitesi Toplantıları
ESY ve UKORAM Projelerinin Ortak Yönlendirme Komitesi Toplantıları
Bu Kategorideki Diğer Haberler
ESY Projesi 5. İstişare Toplantısı, Gaziantep 18-21 Kasım 2024

Türkiye’nin Entegre Sınır Yönetimi Stratejisi ve Eylem Planı Kapsamında Beşinci İstişare Toplantısı Gaziantep’te Gerçekleştirildi.

Ulusal Entegre Sınır Yönetimi (ESY) Stratejisi’nin Hazırlanması ve Türkiye’nin ESY Stratejisinin Uygulanmasına Yönelik Ulusal Eylem Planı’nın Güncellenmesi (EU4IBMTR) Projesi kapsamında, 18-21 Kasım 2024 tarihlerinde Gaziantep’te beşinci istişare toplantısı düzenlendi. Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve projenin ana yararlanıcısının Göç İdaresi Başkanlığı olduğu proje ICMPD Türkiye Temsilciliği iş birliğinde yürütülüyor. Gaziantep’te düzenlenen toplantıda, Ulusal ESY Stratejisi ve Eylem Planı’nın geliştirilmesine yönelik daha önce kaydedilen ilerlemeler değerlendirildi, uluslararası iyi uygulamalar örneklerle ele alındı ve paydaşların kapsamlı katkıları alındı.