
UKORAM’ın İşleyişine İlişkin Farkındalığın Artırılması Çalıştayı Ankara’da Gerçekleştirildi
UKORAM’ın İşleyişine İlişkin Farkındalığın Artırılması ÇalıştayıAnkara’da Gerçekleştirildi
Göç İdaresi Başkanlığı’nın ana yararlanıcısı olduğu ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Türkiye Temsilciliği tarafından Avrupa Birliği’nin finansal destekleriyle yürütülen Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezinin Kurumsal Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi (UKORAM) kapsamında, 25-26 Aralık 2024 tarihlerinde Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezinin (UKORAM) işleyişine ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Ankara’da bir çalıştay düzenlendi.
ICMPD Türkiye Temsilciliği, Sınır Yönetimi Portföyü tarafından uygulanmakta olan ilgili projesi kapsamında düzenlenen çalıştay, Türkiye’nin sınır yönetiminde veri temelli karar alma mekanizmalarının geliştirilmesine ve kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesine katkı sunmayı hedefledi.
İki Günlük Çalıştayda, Kurumlar Arası Görüş Alışverişi Yapıldı
Çalıştay boyunca, göç ve sınır yönetiminden sorumlu kurumlar nezdinde UKORAM’ın daha iyi anlaşılması ve işleyişine ilişkin farkındalığın artırılması hedefinin yanı sıra Merkezin kurumsal kapasitesinin artırılmasına yönelik mevcut çalışmalar ve gelecekteki hedefler de detaylı bir şekilde ele alındı. Etkinliğin ilk gününe, Göç İdaresi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi ilgili kamu kurumlarının yanı sıra akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan toplam 101 kişi katıldı. Çalıştay’ın ikinci gününde gerçekleştirilen, merkezi ve yerel paydaşlardan temsilcilerin katılımıyla teknik ve operasyonel ilerlemelerin paylaşıldığı oturumlar, toplamda 73 katılımcı tarafından takip edildi.
Katılımcılar, 2024 Yılı Yıllık Risk Analizi Raporunun tanıtımı ve UKORAM’ın operasyonel kabiliyetlerini geliştirmek için hazırlanan yol haritası gibi önemli sunumlara görüşleriyle katkı sundular. Ayrıca, kurumlar arası iş birliği, bilgi paylaşımı ve koordinasyonu güçlendirmeye yönelik iyi uygulamalar ve stratejiler tartışıldı. Çeşitli oturumlarda, düzensiz göç, sınır aşan suçlar ve güvenlik tehditleri gibi konular ele alınarak çözüm önerileri üzerinde duruldu. Paydaş kurum temsilcilerinin aktif katılımıyla, müşterek çalışma ve koordinasyona ilişkin karşılaşılan zorluklar masaya yatırılarak bu alanlardaki ilerlemeyi destekleyecek öneriler not edildi.
UKORAM Projesi Hakkında
Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analizi Merkezi’nin (UKORAM) Kurumsal Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi’nin temel amacı, Türkiye’nin sınır güvenliği ve yönetimi alanındaki kapasitesini artırmak, risk analizi süreçlerini geliştirmek ve sınır yönetiminde ulusal ve uluslararası iş birliğini güçlendirmektir. Proje, sınır güvenliği alanında çalışan ilgili kurumlar arasında daha etkin bir koordinasyon sağlanmasını hedeflemektedir.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Projenin Ana Yararlanıcısı, Göç İdaresi Başkanlığı Sınır Yönetimi Genel Müdürlüğü bünyesindeki Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analizi Merkezi’dir (UKORAM). Proje, sınır yönetimi alanında faaliyet gösteren ilgili paydaşların katkılarıyla uygulanmaktadır.
UKORAM Projesi hakkında detaylı bilgi almak için, https://www.icmpd.org/our-work/projects/supporting-the-institutional-capacity-of-the-national-coordination-and-joint-risk-analysis-centre-nacorac ziyaret edebilirsiniz.
ICMPD Hakkında
1993 yılında kurulan Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD), 21 Üye Devlete ve yaklaşık 500 personele sahip bir uluslararası kuruluştur. Dünya genelinde 90'dan fazla ülkede faaliyet gösteren ICMPD, BM gözlemci statüsüne sahip olup, AB kurumları ve BM ajansları dahil 240'tan fazla ortak ile iş birliği yapmaktadır. Viyana merkezli organizasyonun Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da iki ofisi bulunmaktadır.